Verlichtingsplan, hoe maak je die eigenlijk? & een aantal favoriete lampen.

verlichtingsplan
Bron: Muuto.com

Je zal er zelf niet heel snel bij nadenken, maar een verlichtingsplan is een belangrijk punt in een goed interieurplan! Meestal word er alleen nagedacht over de basis verlichting, die bestaat uit een hang-, wandlamp en staande verlichting. Denk daarbij aan een eettafel of naast de bank. Maar dan zijn we pas bij het begin van het verlichtingsplan. In deze blog zal ik je vertellen hoe je te werk gaat.

Verlichtingsplan. Hoe ga je te werk?

Wanneer maak je voor jezelf een verlichtingsplan? Eigenlijk wanneer je al je meubels heb staan, zodat je de functies van de ruimte weet te benoemen. En dan vraag je je zelf af: “Waar wil ik licht en wat wil ik bij dit licht doen?”. Deel je ruimte in verschillende functies in die je graag wilt gaan aanpakken. Zoals, waar lees, werk, voer je gesprekken of kijk je bijvoorbeeld tv.

Het volgende punt waar je dan naar gaat kijken is het kiezen van je lichtbron. Zo is er bijvoorbeeld functioneel licht nodig om te kunnen zien wat je aan het doen bent. En sfeerverlichting, de naam zegt het al het geeft (warme) sfeer aan de ruimte, het zal dan ook minder hard licht geven dan functioneel licht. Je hebt hierbij diverse manieren om licht te geven, denk daarbij aan gericht licht (dit zijn lampen die direct op een oppervlakte schijnen) en de verspreiders (deze geven licht op een bepaald oppervlakte).

verlichtingsplan
Bron: Muuto.com

We weten nu al een aantal stappen van het verlichtingsplan, maar je moet ook je ruimte in niveaus inrichten. Het plan klopt niet wanneer je bijvoorbeeld al het verlichting aan de bovenkant van je ruimte hebt hangen. Dan komen we nu bij de term “5-3-1-concept”. Niveau 5 is voor het functionele verlichting, niveau 3 voor de sfeerverlichting en niveau 1 voor de algemene verlichting. Op deze maner verlicht je alle lagen van de ruimte. Zo is niveau 5 ongeveer vijf keer zo sterk dan de algemene verlichting van niveau 1.

Wanneer je dit allemaal weet is het misschien wel handig om dit in een plattegrond te tekenen. Zo weet je altijd welke verlichting je nodig hebt voor je ruimte, als geheugensteuntje.

Favoriete lampen van dit moment.

Ik zal een aantal favoriete design lampen uit het assortiment van MisterDesign van dit moment voor je op een rij zetten. Ik zal er ook gelijk bij vertellen wat voor soort verlichting dit is.

verlichtingsplan
verlichtingsplan
verlichtingsplan

Hopelijk heb ik je kunnen helpen met het maken van een verlichtingsplan. Wat is jouw favoriete verlichting?

jaloezie├źn
Liefs Sanne

P.s. De afbeeldingen van mijn favorieen heb ik gebruikt uit de beeldbank van MisterDesign.

Deze blog is geschreven in samenwerking met MisterDesign. De blogposts die ik schrijf in samenwerking bevatten een eerlijke review en werk ik alleen samen met bedrijven en merken die echt bij mijzelf en mijn blog passen.

Author: draadenspijker

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.